Home

Concert Vertelling

Behalve op harpspelen ben ik ook dol op verhalen vertellen. Ik volg sinds 2013 privé vertel- en regielessen bij Toos Ligtenberg in Zwolle. Ik heb de basiscursus aan de Utrechtse Vertel Academie afgerond en ben nu bezig met de leerroute, al een aantal leuke workshops gedaan.
Inmiddels heb ik een aantal verhalen met muziek op de harp gecombineerd in een bijzonder leuk en boeiend optreden: een Concert Vertelling of Muzikaal Verhaal.


De Harp van Brandis trailer binnenkort online
voor harp solo
vluchtig gebaseerd op Sylvia Woods - The Harp of Brandiswhiere
werken van Andrès, Donizetti, Hasselmans, Henson-Conant, Natra, Patterson, Salzedo, Thomas, Tournier en Woods
Duur: ca. 1 uur (excl. eventuele pauze)Er is een magisch eiland waar het altijd lente is, waar iedereen gelukkig is en waar alleen maar harpisten wonen. Brandis is de beste harpspeler van het eiland.
Dan komt er een boze tovenaar die Telena, Brandis' leerlinge, betovert en ontvoert. Zal het Brandis via zijn magisch harpspel lukken de betovering te verbreken, de tovenaar te verslaan en Telena terug te halen?

Het Lilivisje TRAILER
voor harp solo
naar een verhaal van Harriet Laurey
wat zijn er veel stukken voor harp over water :-)
werken van Hasselmans, Ortiz, Rameau/Grandjany, Renié, Schubert, Stahl, Strauss, Villette, Yiruma en Keltische volksmuziek
Duur: ca. 1 uur (excl. eventuele pauze)

Schubje, het lilivisje, wordt in een schepnetje gevangen maar in een vissenkom doodongelukkig. Ze wordt vrijgelaten in de Grote Rivier alwaar ze terecht komt in een school vissen die op weg is naar de Sterrenbaai. Een eeuwenoude legende verhaalt dat daar de Luisterschelp ligt die je liefste vissenwens in vervulling laat gaan. Schubje sluit vriendschap met Jonas en Lari. Zal Schubje de zware tocht volbrengen, zal ze De Grote Gevaarlijke Waterval kunnen trotseren, zal ze de Sterrenbaai bereiken?


De Harp met Vijf Snaren TRAILER
voor harp solo
een verhaal dat is verweven met de Seizoenen, de Elementen, de Windstreken, hun kleuren en dieren
met muziek van o.a. Grandjany, Moussorgsky, Ortiz, Salzedo, Thomas, Tiersen, Tournier, Verdalle, Vivaldi en Watkins; Autumn Leaves en Moonglow
Duur: ca. 75 minuten (excl. eventuele pauze)

Tempor groeit op in een land zonder muziek. Een magiër geeft hem een snaarloze harp en de opdracht zijn vijf snaren te gaan zoeken. Tempor gaat op avontuur de wijde wereld in. Een jaar lang trekt hij van Noord tot Zuid, van Oost tot West en vindt zo vier snaren. Maar waar is de vijfde snaar? Zal hij het antwoord op die laatste vraag vinden?

De Prins op het Witte Paard TRAILER
voor harp solo

zeer vrij naar een tekst van Dolf Verroen
muziek op de harp o.a. : Some day my prince will come (Disney's Sneeuwwitje), Princess'Royal (Aschard), The Prince of Denmark (Clarke), Almande Prince (Adriaenssen), Poor Prince Charlie
Duur: ca. 45 minuten

De prins op het witte paard
Heeft me even aangestaard

Toen reed hij verder .......


Petronella TRAILER
voor harp solo
naar een sprookje van Jay Williams / Tomi Ungerer
met feeërieke muziek op de harp van o.a. Cater, Hasselmans en McDonald/Wood
Duur: ca. 1 uur (excl. eventuele pauze)

Het zijn altijd Prinsen die gevangen Prinsessen gaan bevrijden middels drie schier onmogelijke opdrachten die ze krijgen van een boze tovenaar. Maar in dit sprookje gaat het omgekeerd en trekt prinses Petronella er dapper op uit ! Haar harp neemt ze natuurlijk mee op avontuur.


Duinoord, de leukste wijk van Den Haag
voor harp solo
de geschiedenis van de wijk waar ik woon
met muziek op de harp van Godefroid,Grandjany, Hasselmans, Naderman, Orthel, Salzedo, Satie, Rosa Spier, Sweelinck en Tournier
Duur: ca. 1 uur (excl. eventuele pauze)

Keywords: gebouwd vanaf 1891, Dekkersduin, bankier Daniël Scheurleer, muziekinstrumentencollectie van het Gemeentemuseum, de Haagse Beek, mijn eigen betovergrootvader Arie de Klerk.


KERST - De Notenkraker TRAILER
voor harp solo

naar het beroemde ballet op muziek van Tchaikovsky - Speciale Kerstvertelling
met uiteraard veel kerstmuziek voor harp
Duur: ca. 1 uur (excl. eventuele pauze)

Clara krijgt als kerstcadeau van haar oom Drosselmeyer een notenkraker in de vorm van een houten poppetje. 's Nachts wordt het een Notenkrakerprins die dankzij de hulp van Clara het gevecht met de Muizenkoning wint. De prins neemt Clara mee naar zijn kasteel voor een groots kerstfeest. Zal Clara's diep gekoesterde wens in vervulling gaan? Of is alles slechts een droom ...


KERST - De Sneeuwkoningin
voor harp solo
naar het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen uit 1844 - Speciale Kerstvertelling
met uiteraard veel kerstmuziek voor harp

1

December 2016 in première.

De Mythologie rondom Eros
muzikale raamvertelling voor fluit en harp
Duur: 70 minuten, met mogelijke verlenging tot 90 minuten (excl. eventuele pauze)

Duo Panarpa, dat bestaat uit fluitiste Désirée Vergers en harpiste en verteller Carla Bos, brengt een concert met muziek en verhalen over de God van de Liefde: Eros (ook Cupido of Amor). Laat u betoveren door Eros' eigen geliefde Psyché en door de liefdespijlen die hij afschiet op nimfen, Pan, Odysseus, Orpheus en zelfs op zijn eigen moeder Aphrodite. Met muziek van componisten als Gluck, Saint-Saëns, Debussy, Mouquet, Hovhaness en Lutoslawsky.


De Tuin van Adonis
voor fluit en harp
met muziek van Alan Hovhaness en Katherine Ruth Heyman
Duur: ca. 45 minuten

De opkomst en ondergang van Adonis en zijn liefde voor Aphrodite.


Dartele Pan

voor fluit en harp
met muziek van Debussy, Mouquet, Donjon, Poppé, Inghelbrecht en Cools
Duur: ca. 1 uur (excl. eventuele pauze)

De oerlelijke herdersgod Pan, half bok half mens, wordt als baby te vondeling gelegd aan de voet van de berg Olympos en groeit op temidden van de Griekse goden, waar hij vriendschap sluit met Dionysos. Hij wordt verliefd op de nimf Syrinx die voor hem op de vlucht slaat ... Met zijn rieten fluit daagt Pan Apollon, God van de Muziek, uit tot een wedstrijd. Koning Midas is het niet eens met de uitslag en de prijs die hij daarvoor moet betalen is hoog.


The Canterbury Tales
raamvertelling door harpduo Carla Bos en Wendy Rijken
Naar het boek van Geoffrey Chaucer uit de 14e eeuw. Een groep pelgrims gaat op bedevaart van Londen naar Canterbury en vertelt elkaar onderweg verhalen.
Met muziek van Andrès, Boccherini, Brandon, Holy, Izmaylov, Pönitz, Rossini, Salzedo en Schubert
Duur: ca. 1 uur (excl. eventuele pauze)

Binnenkort in première.


De Geschiedenis van de Harp in Vogelvlucht


Ik geef ook graag concerten waarbij ik de geschiedenis van mijn instrument vertel en laat horen aan de hand van 4 à 6 harpen uit verschillende stijlperioden, het liefst met kostuums uit diezelfde periodes erbij. Af en toe zing ik ook!

 

 

 

 

 


 
A Fada Oriana
voor harp solo
Portugees sprookje over de fee Oriana van Sophia de Mello Breyner Andresen

Door mijn werk in het Remix Ensemble Porto Portugal ben ik geinteresseerd geraakt in deze schrijfster. Dit sprookje ben ik uit het Portugees aan het vertalen en bewerken voor een vertelling.


Koning David
voor harp solo
naar het bijbelverhaal over David, Goliath en Saul
leuk om te ontdekken hoeveel harpmuziek er is geschreven over David, ik zing er zelfs bij

In voorbereiding.

Ik vind het een leuke zoektocht om verhalen te vinden die geschikt zijn om te vertellen waarbij ik passende muziek op mijn harp kan spelen. Die zoektocht gaat vol enthousiasme verder, ideetjes zijn er volop ... ik hoop u nieuwsgierig te hebben gemaakt!

Carla

fotografie: Manschot Grafimedia