Home

Ensembles - Remix
Ensemble of Contemporary Music Porto

portoSinds 2001 speel ik met enorm veel plezier in het Remix Ensemble in Portugal. Het leven van een musicus is geweldig :-) !

Het REMIX is een ensemble voor hedendaagse muziek dat is gevestigd in Porto, Portugal. Het Remix is opgericht in oktober 2000. Het ensemble bestaat uit zo'n 15 vaste leden, indien nodig aangevuld met remplaçanten. Veel musici komen uit het buitenland. Van 2000 t/m 2004 stond het ensemble onder leiding van Stefan Asbury, sinds 2005 is de leiding in handen van Peter Rundel. Verder wordt er gewerkt met gastdirigenten. Elke maand is er een project van ca een week, behalve in juli en augustus. Het Remix heeft een eigen harp: een Lyon & Healy style 23 gold. Er wordt niet alleen in Portugal geconcerteerd, er zijn ook regelmatig buitenlandtournees.

Het Remix Ensemble is samen met het Symfonie Orkest en het Koor gehuisvest in het Casa da Musica aan de Rotunda Boavista te Porto. Dit Casa da Musica is ontworpen door de Nederlandse architekt Rem Koolhaas (zie de drie foto's hieronder):

koolhaas koolhaas koolhaas

In tien jaar heb ik drie appartementen gehad iin Porto. Mijn eerste appartement (2003-2006) was in de Rua das Aldas bij de onvolprezen Dona Aida, in het oude centrum van Porto met een werkelijk adembenemend uitzicht over Porto en de rivier de Douro. Van 2006 tot 2011 heb ik gewoond in de Rua de Oliveira Monteiro met Senhor Moreira als huisbaas, wiens schoondochter Alberta een lieve vriendin werd. Van 2011 tot 2015 woonde ik in de Rua de Senhora de Fàtima, op loopafstand van het Casa da Musica. Sindsdien logeer ik in huizen via Airbnb.
Enige malen heb ik in het Orquestra Nacional do Porto meegespeeld; in diverse orkesten in Lissabon meegespeeld; een solo-recital gegeven in Coimbra tijdens een harp-evenement; een masterclass gegeven; Ravel - Introduction et Allegro gespeeld met Remix.

Het leven van een musicus is zo gek nog niet!

porto

porto

Loenatscharskowo-harp, de studieharp
die in mijn Porto-appartement stond

Aoyama, de studieharp die ik er 3 1/2 jaar gehad heb

Dirigenten

Peter Rundel, Stefan Asbury, Jurjen Hempel, Martin André, Rolf Gupta, Yoichi Sugiyama, Christoph König, Peter Bergamin, Pierre-André Valade, Dominique My, Kasper de Roo, Jürg Henneberger, Baldur Brönnimann, Matthias Pintscher, Franck Ollu, Emilio Pomàrico, Pedro Neves, Peter Eötvös.

porto

porto

met Maria Joao en vriendin Alberta

met vriendin Helena, slagwerker

Samenwerking met componisten (o.a.)

R Ayres, H Birtwistle, P Amaral, N Côrte-Real, J Dillon, F Durieux, GF Haas, J Harvey, P Hurel, H Lachenmann, M Lindberg, JE Lopez, D Andrikopoulos, D Moreira, T Murail, E Nunes, M Pintscher, E Poppe, W Rihm, F Durieux, MA Turnage, P Eötvös.

 

porto

porto

concert met Orquestra Nacional do Porto

op tournee in Straatsburg (Fr)

 

porto

porto

op tournee in Budapest (H)

porto

mijn appartement in de Rua de Oliveira Monteiro

appartement in de Rua das Aldas